Najczęściej spotykane tipsy to: naturalne (mleczne), przezroczyste, białe, kolorowe i zdobione.
Tipsy mleczne najczęściej produkowane są z tradycyjną, dużą kieszonką. Mają wtedy większą przyczepność a tym samym większą odporność na mocne uderzenia. Dla bardzo krótkich paznokci naturalnych zaleca się skrócenie długiej kieszonki lub wybranie tipsów z małą kieszonką. Tipsy mleczne stosowane są w prawie wszystkich metodach przedłużania paznokci,uznane są za najmocniejsze i najbardziej popularne na rynku.
Tipsy przezroczyste tzw.szklane, najlepiej nadają się do wszelkiego rodzaju zdobień. Ze względu na materiał, z którego są wykonane należy pamiętać, że są one odrobinę twardsze i mniej elastyczne od tipsów mlecznych. Tutaj również mamy możliwość wyboru kieszonki (duża, mala lub bez niej - w zależności od producenta). Tipsy przezroczyste i mleczne należy opracowywać pilnikiem o ziarnistości 100/180.
Tipsy białe i kolorowe stosowane są na końcówki paznokci. Mają tylko krótką kieszonkę lub nie mają jej wcale. Białe tipsy french mają też rozmaite linie uśmiechu a sporym atutem jest szybka praca na takich tipsach. Opracowanie takiego tipsa następuje za pomocą bloku polerskiego tak aby nie uszkodzić naturalnie pięknej linii uśmiechu.
Tipsy mają różne kształty: tradycyjne, prostokątne, sztylety, zwężane bokami, albo o różnej formie tunelu.
Wybieraj tipsy elastyczne z mocną płytką i cienką kieszonką. Płytka, która jest zbyt gruba będzie trudna w obróbce i może szybciej pękać, a cienka płytka tipsa może być za słaba. Cieńsza kieszonka ułatwi Ci opracowanie przejścia tipsa z naturalną płytką paznokcia. Jednak w przypadku tipsów białych nie może być zbyt cienka by nie przebijał przez nią kolor paznokcia.
Używając tipsów należy pamiętać o kilku zasadach:
- Postaraj się idealnie dopasować kształt i rozmiar tipsa do wcześniej przygotowanych paznokci naturalnych. Jeżeli nie można dopasować idealnie to pamiętaj o zasadzie, że lepiej dobrać odrobinę większy rozmiar tipsa i go opiłować niż zbyt mały.
- Zaaplikuj klej do tipsów tak by nie było go za dużo albo za mało. Na bardzo delikatnie zmatowiony paznokieć naturalny przyklej tipsa zaczynając od dociśnięcia brzegu kieszonki do paznokcia pod kątem ok. 45 stopni po czym spokojnie dociśnij go do płytki. Pamiętaj aby w trakcje przyklejania tipsa nie dostało się pod niego powietrze. Po przyklejeniu tipsa nie staraj się go jeszcze dodatkowo formować. Jeżeli masz do czynienia z płytką problematyczną dopasuj tipsa przed przyklejeniem np. za pomocą nacięcia lub małego wycięcia kształtu „V”.
- Nie trzymaj tipsów w nagrzanym i bardzo słonecznym miejscu bo mogą się zdeformować albo nawet zmienić kolor. Chroń je przed intensywnymi oparami środków chemicznych. Najlepiej trzymaj je w szafce w pojemniku.